top of page

Heading 4

Ce inseamna "vintage"?
Poate va intrebati ce inseamna "haine vintage". In mare, aceste obiecte de imbracaminte pentru a fi numite vintage trebuie sa apartina unor timpuri trecute, diferitelor decade ale secolelor XVIII, XIX sau XX.
Nu este neaparat necesar ca tot ce se vinde sub termenul de vintage sa fie "haute couture" sau sa apartina unor designeri celebri dar de regula aceste haine apartin unor firme sau croitori buni si reprezinta ori piese atipice perioadei in care au fost produse ori reprezentative acelei perioade. Poate veti fi surprinsi sa aflati ca multi colectionari folosesc termenii de "vintage din anii '70" (70's vintage), sau "vintage din anii '80" (80's vintage). Un specialist in acest domeniu extrem de strict v-ar spune insa ca orice tinuta produsa in ultimii 15 ani ar trebui descrisa ca si contemporana.
Originea termenului "vintage"
Termenul "vintage" era legat de regula cu anul in care un anumit vin sau ulei era imbuteliat. Apoi semnificatia termenului s-a largit, cuvantul devenind uzual si insemna anul in care un anumit lucru era produs. La inceput descria masini care aveau cel putin 50 de ani (vintage cars). In prezent multi vanzatori sau cumparatori il folosesc pentru descrierea hainelor care au cel putin 25 de ani.

Termenii asupra carora majoritatea specialistilor au cazut de acord sunt urmatorii:
Vintage - orice produs care apartine perioadei 1920-1960.
Antic - produse mai vechi de 100 de ani. Strict din punct de vedere al hainelor "antic" inseamna orice produs de dinainte de 1920. Aceste sunt extrem de rare si totodata extrem de dorite de muzee de aceea sunt foarte greu de procurat.
Retro - haine din anii '60 si '70.
Referitor la anii '80 (hainele din aceasta perioada castiga din ce in ce mai multa popularitate) sunt inca ample dezbateri cu privire la incadrarea acestei decade intr-o categorie.
Brand Vintage ori Designer Vintage - aceasta categorie poate include inclusiv piese produse in urma cu cativa ani de firme sau case de moda celebre.
Retro Repros ( Retrospective Reproductions) - copii ale hainelor din diverse perioade istorice.

bottom of page